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November 16, 2015 Webinar – Community Questions and Answers

1. Q. In regards to the OF-347 form, will it be mandatory to add this form with documentation for orders placed on the P-card over the MPT? 

A. The signed OF-347 or other award form is the official contract document.  This contract represents the totality of the relationship between the government and the contractor. 

2. Q. I understand that when using the PCard over the MPT, we are acting as “Accounts Payable.” This gave me a lot of clarity during the conference call.  What I am very confused about is how NOT to create a “double obligation”. How is that prevented?  What NBS type (drop down) should be selected in POTS (P-Card or External – BPA, TO/DO) or how should the requisition be created? Also, once the PO is awarded, will it actually show the amount of the award or a zero? I know that there is an option to select “PCard transaction” in PRISM, but I always uncheck it. We haven’t figured out how to do this at our IC so this would be great information to share with everyone. I am anxiously looking forward to this response. 

A. NBS/Prism and the Oracle interface do not allow for the use of the Purchase Card as a payment mechanism without creating a “double obligation”.  Because of this issue, the NBS iProcurement Technical Solution was developed where an award PIID is generated inside the Purchase Card Log.  Using the iProcurement Technical Solution will not create a double obligation.   The award document that is manually created will show the total dollar amount of the award (as this is the official contract document representing the totality of the relationship between the Government and The contractor).For questions about use of ancillary systems (POTS /AMBIS) please contact the owners of the respective systems. 

3. Q. Have these changes been communicated to the EO, IAMC and EAMC? I know that you send communication to cardholders, warranted cardholders, and coordinators. I really think it would be beneficial to communicate this to these groups in a general manner so people are not caught off guard that are not in the day-to-day acquisitions. Is there a way to get this message to these people?

A. This issue has been widely briefed.  The referenced policy document provides clarity to Purchase Card Holders and Card Approving Officials in the use of this technical solution. 

4. Q. Can you confirm that it IS MANDATORY to have the GS contract number on our NIH-1861 worksheet?
I was trained to do this, but I can’t find it anywhere in writing that it’s a policy and something an auditor will look for if I have a GSA contract purchase, but I didn’t record the GS contract number.

A. The NIH-1861 Purchase Request provides the funding and purchase description information from program staff to the acquisition professional.  This information informs the acquisition process.  Where providing market research information such as a particular contractors GSA schedule number to the purchasing agent / contracting officer helps the process, that information should be included on or with the purchase request form.  When the ultimate award document issued by the contracting officer is a delivery order or task order against a GSA FSS contract, the GSA contract holders schedule number must appear on the OF-347 (or other award form) in the appropriate block.

5. Q. I’m seeking guidance on the contradiction between FAR 13.301(b) and the above policy letter in specific paragraph 3 of the letter.  Would we not want to garner the benefits of using above the MPT threshold; but obviously using the protection of the FAR clauses necessary to complete these purchase? - 

Has anyone given thought to the 27 institutes not doing or severely limiting over MPT on the GCPC, rather using PRISM (in accordance with the policy paragraph 1 sub-paragraph 3) and the affect it will have on rebates provided to NIH.  

A. The use of PRISM to generate award documents such as the OF-347, SF-1449 and SF-30 is a recognized time saving tool.  In addition, Prism adds additional controls such as SAM registration validation; treasury offset payments by OFM and timely DCIS reporting.  Time-motion studies have not been conducted to determine the cost benefit analysis of using the purchase card to process an acquisition and collect the resulting rebate vs routine contract award with invoice being paid by accounts payable.  

6. Q. During the phone conversation it was stated that a CAO should sign the award. I’m confused as to how could a CAO who doesn’t have the authority to obligate the Gov’t sign a contract vehicle?    Would that not be the warranted contracting officer?  

A. A Card Approving Official who has warranted card holders reporting to them is also required to be a warrant holder with the same or higher warrant authority as a cardholder. A cardholder without a warrant valued over the MPT or a CAO without a warrant valued over the MPT cannot order or approve any awards over the micro-purchase thresholds.

7. Q. Although the policy has been sent to the community for awards over the MPT, does the ASRB plan to follow-up to ensure that the awards are being processed correctly?

A. Acquisition Compliance Reviews are ongoing. Where procedures are not followed, steps will be taken to remediate non-compliance. 

8. How can a warranted pcard holder, that is authorized to make purchases over the MPT on their purchase card, sign the PO if they wouldn't be allowed to sign a PO that has been processed through the acq. office?

A. Delegation of Acquisition Authority is specific to the individual and the language on the SF-1402 warrant. Proper segregation of duties requires the obligation (signing the contract) and disbursement (authorizing the payment against the Purchase Card) be conducted by different individuals.  

9. Q. Regarding Maintenance - suppose we have a centrifuge that needs servicing every month for 12 months.  Vendor is not on BPA / GSA agreement.

A. And award process appropriate to the requirement should be followed. A maintenance contract would need to be established prior to the card being used to pay a vendor. Also, priority sources, including Division of Scientific Equipment & Instrumentation Services (DSEIS) should be considered before turning to external sources. DSEIS should be used when possible as they advertise “comprehensive, cost-effective maintenance services for laboratory equipment”.

10. Q. can a sample of completing the OF347 including terms and conditions be shared?

A. Instructions on how to complete the OF-347, the file documentation checklist and terms and conditions are available on the ASRB Customer Facing SharePoint site under “Tools”.  These tools were developed to assist the Purchase Card community with preparing award documents when the purchase card is to pay against the award.

11. Q. Everything is a Purchase Order. Correct?

A. Due to the functionality of the technical solution and DCIS/FPDS reporting of Purchase Card payments over the micro-purchase threshold, all awards are reported as “purchase order” (in DCIS/FPDS); however the award should be processed and properly documented according to the actual award type e.g. Delivery Order, Task Order, BPA Order etc.  

12. Q. Regarding segregation of duties: Can the 2nd and 3rd (see below) role be the same cardholder, and can in some instances can the cardholder be the receiving official. There is some leeway in under MicroPurchase purchases, but I don’t know if this tightens up for over MPT.

1. Funds Certification Officer – Budget or administrative staff who certify funds availability  (Commitment)
2. Purchase Card Holder  – Conducts acquisition by following appropriate procedures 
3. Card Approving Official (CAO) -- Warranted Card Approving Official executes (signs) contract (Obligation) 
4. Receiving Official – Federal employee, who inspects, accepts and executes the Receiving Report  (Expense)
5. Purchase Card Holder– After review of relevant documents (contract, receiving report and invoice) issues payment to contractor (Disburse)

B. “Segregation of Duties” is a system of management controls to separate specific functions and roles among different individuals.  Functions controlling the movement of funds (in bold above) and the roles of the Purchase Card Holder (PCH) and Card Approving Official (CAO) must be conducted by different individuals.  In the above example, the purchase card holder at #2 is making the payment at #5 so they cannot be the contracting officer signing the award document at #3.  

13. Q. I would like to suggest that a training be given for those of us who will be using this payment mechanism.  Like most webinars, there were people talking in the background and on hold music which made it very difficult to grasp what it is you want us to do; plus the technical difficulties.  I feel that the attachments were read to us but we were not shown what was needed to be done.  There were no examples of the pages we need to complete. In order not to burden the acquisition offices at NIH, it would be to the benefit of all to train those of us willing to use this mechanism.  The other option would be to post the NAVs on the NBS front page. 

A. Tools are provided at this link.

14. Q. Just to be sure that I understand...all orders over the MPT should be placed in a file folder (contract file).  Should they be separate from the p-card files?

A. Awards over the MPT should be maintained in a unique file folder (award PIID) on the Tab) containing all necessary file documentation and award documents. However, appropriate documentation necessary for the monthly payment files should also be maintained in that monthly payment file. 

15. Q. P-Card numbers are provided upon placing the order.  We really don’t have control when a vendor charges the order. [2nd similar question] Orders are charged at the time of shipment, for all dollar amounts… by the time the statement is reconciled and charges are paid out, it could be more than 30 days pas the original bill date. 

A. The Purchase Card is not to be used to place orders over the MPT.  The award document is the instrument for placing the order.  The Purchase Card is used (over MPT) to make payments only.

In many instances, the individual administering the award will receive an invoice then compare that payment request to the contract and the receiving report before contacting the vendor to provide a purchase card number against which the contractor will request payment from the bank. 

16. Q. Who is responsible for maintaining the “contract file” for orders that are processed using the purchase card as a payment mechanism over the MPT? The Contracting Officer/CAO/the person who has signed the OF-347 or the Purchase Card Holder? 

A. The CAO is responsible for maintaining the contract files containing a contract they have signed a contract as Contracting Officer.  The Contract file must contain all documentation necessary to support the award. The card holder is responsible for proper documentation for each payment made against their Government Issued purchase cards. 


